Mitä sijaishuolto on minulle antanut - Perhostarina

Tänään vietetään sijaishuollon juhlapäivää, Care Daytä. Päivän tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Ensimmäistä kertaa tapahtuma on Suomessa järjestetty vuosi sitten. Alkuperäisenä ideana on ollut nostaa sijoitettujen lasten ja nuorten ääntä kuuluville, sekä jakaa tietoutta sijaishuollosta. 

Lemmikkikoira Pontso tuli samoihin aikoihin perheeseen kuin minäkin

Sijaishuolto on antanut minulle turvallisen ympäristön kasvaa. Olen saanut harrastaa ratsastusta ja päässyt matkustamaan. Lisäksi olen saanut ruokaa ja katon pääni päälle. Olen saanut säännölliset rutiinit, jotka loivat minulle turvaa. Nämä eivät olleet minulle itsestäänselvyyksiä ennen huostaanottoa. Vaikka huostaanotto ja sijaisperhe ovat antaneet minulle paljon hyvää, olen myös kokenut erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteita. Sijaishuollossa olisi hyvä, että tuettaisiin lapsia ja nuoria niissä vaikeimmissakin tunteissa. Vaikka uusi koti olisi huippu juttu ja pelastus, se voi silti tuoda häpeää ja leimautumisen pelkoa. Olisi hyvä, jos lastensuojelussa ja huostaanottotilanteissa käytettäisiin enemmän tukena kokemusasiantuntijuutta. Tiedän itse, että sellaisen ihmisen, joka on kokenut samankaltaisia asioita, sanoilla on erilainen merkitys kuin sellaisen, jolla ei kokemusta ole. Toki ymmärrystä on muillakin, mutta ei kukaan muu kuin saman kokenut voi tietää, mitä tunteita joudut kokemaan ja minkälaista taakkaa joudut kantamaan (esim. huoli biologisista vanhemmista, miellyttämisen halu sijaisvanhempia / biologisia sukulaisia / lastensuojelua kohtaan).

Pontso oli parasystäväni

Muistan, kun olin muuttanut sijaisperheeseen. Oli ensimmäinen äitienpäivä ja koulussa askartelimme kortteja äideillemme. Tein kaksi korttia, toisen biologiselle äidilleni ja toisen sijaisäidilleni. Luokkakaverini sanoi, että ”eihän X (sijaisäiti) ole sinun äiti”. Toinen kaveri jatkoi, että ”sinähän olet Mia orpo”. Opettajamme oli heti valppaana: puuttui ja tuli keskustelemaan. Minulla oli kasvava möykky kurkussani ja kyyneleet polttivat silmiäni. Minua hävetti, kunnes tajusin, että kaksi äitiähän on minulle rikkaus. Ja olinkin ylpeä sijaisäidistäni. Hän tuntui tietävän ja osaavan kaiken. Minäkin haluaisin samanlaiseksi, ajattelin lapsena. 

Kesäheppa Minttiina ja minä

On hyvä, että Care Daytä vietetään, jotta sijaishuolto saa enemmän ymmärrystä ja näkyvyyttä. Lisää Care Daystä voit käydä lukemassa: https://pesapuu.fi/careday/