Lastensuojeluilmoitus - Perhostarina

On 1996 tai -97 kesän loppua, kun tehdään lastensuojeluilmoitus eskari-iän kynnyksellä olevasta tytöstä. Samainen henkilö on ollut yhteyksissä sosiaalitoimeen jo aikaisemmin, mutta minkäänlaisiin toimiin ei kuitenkaan oltu alettu tytön osalta. Tytön veli oli muuttanut pääasiallisesti asumaan isänsä luokse, mutta tyttö oli jäänyt psykoottisesti sairaan äidin kanssa kahdestaan. Ilmoittajalla oli jatkuva huoli tytöstä ja usean yhteydenoton jälkeen viimeinkin hänet otettiin tosissaan. Kohdalle osui sosiaalityöntekijä, joka oli muuttanut jokunen aika sitten toiselta paikkakunnalta, ammattinsa alkutaipaleella. Ehkä ei vielä työyhteisönsä kokenein, mutta lapsen äänen kuuleva ja tarkkasilmäinen. 

Itse asiassa ennen ilmoittajan yhteydenottoa Sossu oli nähnyt kyseisen tytön ja äidin. Äiti oli tullut tytön kanssa toimeentulotukiasioissa sosiaalitoimistoon. Hän oli levitellyt pöydälle valokuvia, soitattanut mankasta musiikkia, pukeutunut oudosti ja puhunut uskonnollissävytteisiä juttuja. Sosiaalityöntekijä oli tilanteessa sivustaseuraajana. Äiti oli asiakkaana tämän kollegalle. Sossun huomion oli herättänyt Äidin vanavedessä kulkeva pieni tyttö, joka ujosti vilkuili ympärilleen. Äidin ja tyttären lähdettyä paikalta, oli Sossun kollegat naureskelleet kahvikupposen ääressä Äidin omituiselle habitukselle. Sossu oli kysynyt tytöstä. Olihan jo kilometrien päähän näkynyt, ettei äiti ole psyykkisesti terve ja pienellä tytöllä ei ole kaikki hyvin. Kollegat olivat pyöritelleet päätään, kertoneet, että tyttären veljen isä oli saanut yksinhuoltajuuden, mutta muutoin eivät tienneet tilanteesta. Sossu oli pyöritellyt päätään ja jäänyt harmistuneena miettimään tilannetta.

Muutaman viikon päästä tästä tilanteesta Sossun puhelin soi ja tehtiin lastensuojeluilmoitus tytöstä, joka oli käynyt kollegoiden vastaanotolla äitinsä kanssa. Sossu otti yhteyttä tytön äitiin. Äiti oli ilmoituksesta ihmeissään. Äiti oli hyvinkin sekava puhelimessa ja puhui outoja. Sossu sopi seuraavalle päivälle tapaamisen. Äiti ei kuitenkaan tullut tapaamiseen, eikä tullut seuraaviinkaan. Äiti alkoi pudottaa sosiaalitoimiston postilaatikkoon erikoisia kirjeitä. Kirjeissä hän kertoi mm. sairaanhoitoalan koulutuksestaan. Koska sosiaalityöntekijä ei päässyt tapaamaan äitiä eikä tytärtä, vei hän kirjeet psykososiaaliseen työryhmään luettavaksi. Siellä psykiatri ja psykiatrinen sairaanhoitaja lukivat kirjeet ja tulivat siihen tulokseen, että kyseessä on lähes psykoottinen äiti. Lapsi tulisi piakkoin pelastaa äidin luota.

Äidin luona läksyjä tekemässä

Sosiaalityöntekijä teki työparinsa kanssa kotikäynnin äidin ja tyttären luokse. Käynnillä he totesivat lapsen olosuhteet epävakaiksi. Ikkunat olivat peitettyinä sälekaihtimin ja verhoin. Koti oli suljettu muilta. Äiti kohteli tytärtään kuin pikkuvauvaa. Tytön kehitystaso oli viivästynyt. Käynnin jälkeen sosiaalityöntekijä oli yhteydessä terveyskeskuslääkäriin, jonka toimesta tehtiin lähete sairaalaan.

Joulunviettoa lastenkodissa

On syksyinen aamu, kun herään outoihin ääniin. Kotimme ovella koputtaa joku. Äiti käy avaamassa oven. Äidin sen hetkinen miesystävä on ihmeissään siitä, mitä tapahtuu. Minä kääriydyn peittoihin ja otan pehmolelun kainaloon. Taustalla soi lankapuhelin. Mummi yrittää soittaa jokapäiväisen puhelun, ajattelen. Mummille tulee hätä, jos ei kuule miten meillä menee ja onhan äiti kotona hoitamassa minua. Ensihoitaja keskeyttää ajatukseni. Hän ihmettelee, miten minulla on tosi paljon pehmoleluja. Kurkkuani kuristaa. En tiedä, mitä tapahtuu. Äiti pyytää minua pukemaan vaatteet päälleni. Äiti itse pukee hoitajan asunsa, sanoo lähtevänsä töihin. Lähdemme ajamaan miesystävän autolla ambulanssin perässä. Ajamme mielisairaalan pihaan. Äiti jää ensihoitajien kanssa. Minua on vastassa kaksi vierasta tätiä, jotka kertovat olevansa sosiaalityöntekijöitä. He vievät minut lastenkotiin. Lastenkodissa on paljon lapsia ja vieraita aikuisia. En ole koskaan ollut ilman äitiä, jos ei lasketa öitä, kun äiti jätti minut yksin kotiin. Itken. Hoitajat kertovat, että äiti tulee kohta käymään. Myöhemmin äiti tulee käymään ensihoitajien kanssa. Äiti kertoo, että kaikki on hyvin ja tämä on väliaikaista..