Eräs päivä 5- vuotiaana - Perhostarina

Katson mustavalkoelokuvaa, Suomisen Perhettä, varmaan toista tuntia. Tätä ennen katsoin Peppi Pitkätossua. Olen vasta 5-vuotias, mutta lempiohjelmakseni on tullut mustavalko-ohjelmat. Suomisen Perheen lempihahmoni on Olli. Äiti nukkuu. Vatsani kurnii. Olen syönyt aamupalaksi jogurtin ja lounaaksi ruisleipäpalan meetvurstilla. On jo iltapäivä. Äiti on tänään väsyneempi, joten tuskin käymme edes ulkona tai mummin luona. Käyn välillä herättelemässä äitiä, mutta hän ei jaksa nousta ylös. Tuskin edes kuulee minua. Toivon, että äidillä olisi taas joku miesystävä. Silloin teemme kaikkea kivaa. Käymme ajelulla, leikkipuistoissa, uimarannalla tai mökillä. Velikin on nyt isänsä luona, joten minun on viihdytettävä itseäni. 

Leikin poneilla ja barbeilla. Piirtelen. Vatsaani alkaa koskemaan, kun en ole syönyt. Otan jääkaapista ruisleipää ja meetvurstia. Laitan silmät kiinni ja kuvittelen olevani Peppi Pitkätossu. Naurahdan, kun mietin Pepin isomahaista isää. Hassua, kun Pepin isä kellui merellä mahansa ansiosta. Eniten haluaisin olla Peppi, koska hän asuu Herra Tossavaisen ja hevosensa Pikku-Ukon kanssa. Mietin, millaista olisi asua Huvikummussa. Kuulen, kun äiti alkaa heräilemään.

Äiti ottaa minut syliinsä. On jo ilta. Äiti ehdottaa, että lämmitetään sauna. Olen innoissani. Kannan lelujani saunaan. Aion kylvettää nukkeni Roosan ja Mollan. Minulla on myös saunanalle. Sen turkki on jo takkuinen kaikesta kosteudesta ja saunomisesta. Äidillä on huonompi päivä eikä hän jaksa vastailla minun kysymyksiini tai leikkiä. Uppoudun omiin ajatuksiini ja leikkeihini. Saunomisen jälkeen syömme iltapalaa. Syön uudestaan ruisleipää ja meetvurstia. Äiti sanoo, että saan tehdä niin ison kerrosvoileivän kuin vain pystyn. Otan leipäpaketista kaikki ruisleivät, voitelen ne, laitan väliin meetvurstia ja kurkkua. Saan äidinkin nauramaan. Nauramme molemmat. Voileipä on niin iso, ettemme jaksa syödä sitä kokonaan. Laitamme loput jääkaappiin. Syön sitä huomenna.

Äiti laittaa minut nukkumaan. Vieressäni on pehmoleluja. Äiti ei jaksa jutella kanssani. Hän silittelee ja lausuu iltarukouksen. Äiti laittaa makuuhuoneeni oven kiinni niin, etten pääse sieltä itse pois. Hetken kuluttua kuulen, että ovi käy ja äiti lähtee jonnekin. Minua pelottaa, mutta uppoudun jälleen mielikuvitusmaailmaan. Kuvittelen olevani maailman vahvin tyttö, Peppi Pitkätossu. Jossain vaiheessa nukahdan.