Äitiys - Perhostarina

Äitiys on harmoniaa. Äiti rakastuu lapseensa heti. Äitiyttä mitataan synnytyksessä ja imetyksessä. Ydinperhe on parasta mitä on. Näin ainakin moni voisi luulla ennen, kuin sitten tulee äidiksi. Vanhemmuuteen ei ole ajokorttia. Vanhemmuutta voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Vajaa viisi vuotta sitten minusta tuli äiti. Olisin toivonut, että joku olisi aidon rehellisesti kertonut mitä se on. Tosin en olisi varmaan uskonut, sen tietää vasta sitten, kun sen kokee.

Lapsen syntymän jälkeen olin kuin tiikeriemo. Täydellinen some maailma sai vertaamaan minua muihin vanhempiin . Tuntui, että minun täytyisi olla vielä parempi äiti. Imetys onnistui hyvin, mutta vielä olisi pitänyt luovuttaa maitoa. Koin syyllisyyttä, kun en jaksanut. Kävin vauvan kanssa vauvakinossa, perhekerhossa, srk vauvakerhossa ja vauvauinnissa. Joskus jäin kotiin ja katsoin puhelintani tai elokuvaa, kotityötkin vain odottivat. Tunsin, että olen laiska äiti enkä jaksa. Vähäisten yöunien jälkeen olin väsynyt ja väsyneenä negatiiviset tunteet ottivat vallan. Ajoittain ne kohdistuivat vauvaani. Siitä koin valtavaa syyllisyyttä, eikä siitä uskaltanut puhua. Olisinpa silloin ollut avoimempi. Toivon, että tulevaisuudessa äitiysneuvoloissa aletaan puhumaan myös, että negatiiviset tunteet on normaaleita, se ei tee huonoa vanhempaa ja ne kuuluvat elämään.

Vauvan kasvaessa taaperoksi ja siitä leikki-ikäiseksi olen alkanut ymmärtää vanhemmuuden jujun. Kaikessa ei tarvitsekaan olla täydellinen tai oikeastaan silloin on täydellinen, kun tekee parhaansa. Olen huomannut, että itse voidessani hyvin, niin tyttäreni voi myös hyvin. Olemme haalineet ympärillemme ihanan tukiverkoston joka on osana arkeamme. Tämä tukiverkosto mahdollistaa myös minulle omat harrastukseni, aikaa parisuhteelle, sekä työn jossa saatan olla ilta seitsemään töissä. Ihanan ja laajan tukiverkoston vuoksi jaksan olla parempi ja läsnäolevampi äiti tyttärelleni. Käymme ratsastamassa ja teemme yhdessä kotitöitä. Hassuttelemme ja halailemme. Olen kasvattanut lehmän hermot jotka palavat harvoin. Haluan siis kiittää mummeja, kummeja ja ystäviä jotka kuulutte meidän tukiverkostoon, jotka luotte suhdetta tyttäreni kanssa. Saatte tyttärestäni elinikäisen toverin ja tyttäreni saa kanssanne ihania muistoja.

Tärkeintä kuitenkin mitä voimme lapsillemme tehdä on mahdollistaa heille turvallinen lapsuus, olla läsnä ja rakastaa.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, sekä myös heille jotka pitävät huolta, hellivät ja välittävät lapsista ilman, että ovat äitejä tai vanhempia.